sok jabłkowy

Za nami już pierwsze wysokie temperatury, ale to z pewnością jest dopiero początek. Nie jest nam lekko wytrzymać w tak upalne dni, ale trzeba sobie jakoś radzić. My proponujemy coś na odświeżenie. Wysokowartościowe napoje, które chociaż w małym stopniu ulżą nam w upałach.

Jabłko-mięta

Chyba najbardziej znana kompozycja, ale jak skuteczna! Jabłka zawierają dużo wody, dlatego też są idealnym owoce do spożycia latem. Sok ze świeżo wyciskanych jabłek wraz z mięta może okazać się dla nas prawdziwym wybawieniem. Miętę z kolei można mieszać także z innymi owocami. Ciekawą koncepcją jest połączenie jej z arbuzem.

sok z jabłek

Seler naciowy i burak

Taka kompozycja jest o wiele bardziej wytrawna, aniżeli poprzednia. Burak zawiera wiele witamin, w tym między innymi A, B1, B2 i D, a także minerałów jak magnez, żelazo i wapń. Z kolei seler naciowy to skarbnica witamin A, C i E. Do całości soku należy dolać pół szklanki wody, aby nie był zbyt gęsty.

Botwinka, jabłko, seler

Kolejna mieszanka naszych ulubionych składników w postaci jabłek i selera. Dodatkiem do tego może być botwinka. Są to młode liście buraka cukrowego, które są wykorzystywane w polskiej kuchni najczęściej do przygotowywania zupy. Młode listki buraka zawierają witaminy C, B, ale również minerały w postaci kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu i fluoru.

sok z buraka

Soki ze świeżych warzyw i owoców to przede wszystkim duża dawka witamin i wartości odżywczych, które mogą się nam przydać na co dzień, szczególnie w upalne, letni dni. Te kombinacje nie tylko są zdrowe, ale i smaczne.

Jak przygotować zdrowy sok?

Warzywa i owoce wyciskane ręcznie? To nie ma najmniejszego sensu. Wyciskarka do soków od producenta Kuvings może okazać się najlepszym narzędziem do wyciśnięcia wszelakich owoców i warzyw. W sklepie online https://wyciskarki.pl/ znajdziesz wyciskarkę do soków Kuvings. Jest to gwarancja niezawodności i wysokiej skuteczności. Warzywa i owoce nie zatracą swoich wartości odżywczych.