Marchewki oprócz tego, że poprawiają kolor cery, a także świetnie podkreślają opaleniznę, to mają wiele drogocennych właściwości. Najważniejszym składnikiem marchewek jest beta-karoten. Dlaczego powinniśmy spożywać go jesienią i zimą? Sprawdźmy!

Beta-karoten, który zawarty jest w marchewkach, nazywany jest również prowitaminą A. Wykorzystywana jest ona często podczas zabiegów kosmetycznych. Związek ten przyspiesza opalanie, wspiera wzrok, a także wzmacnia odporność. Ta ostatnia zaleta jest niezwykle ważna w okresie jesienno-zimowym, gdy często łapiemy infekcje i chorujemy. Oczywiście marchewki warto jeść przez cały rok, nie tylko jesienią. A warto wiedzieć, że z niniejszego warzywa można wykonać nie tylko wiele smakowitych potraw, ale również soków.

Jaką wyciskarkę do soku wybrać?

Jako iż marchewka jest warzywem korzeniowym, do wydobycia z niej soku konieczne jest posiadanie profesjonalnego sprzętu. A jest nim wyciskarka do soku, którą można z powodzeniem wyciskać sok z owoców oraz warzyw o różnej twardości. Warto również wiedzieć, że w obecnie na rynku dostać można wyciskarki jednoślimakowe oraz dwuślimakowe. Na potrzeby domowe wystarczy wersja z jednym ślimakiem, chyba że naprawdę często i dużo przygotowujemy domowych soków. Wówczas wyciskarka do soku dwuślimakowa będzie optymalnym rozwiązaniem. Doskonałej jakości wyciskarki do warzyw i owoców można znaleźć na stronie: https://wyciskarki.pl/wyciskarki.

 

Przepisy z wykorzystaniem soku marchewkowego

Oczywiście sok marchewkowy można z powodzeniem pić samodzielnie, ale również może być on doskonałą bazą do przygotowania wielu ciekawych soków warzywno-owocowych. Z czym zatem warto łączyć sok z marchewki?

Domowy sok Kubuś

Najbardziej klasycznym połączeniem jest marchewka + jabłko + banan. Niniejsze trio tworzy popularny przez dzieci i dorosłych sok Kubuś – i to bez żadnych konserwantów oraz wypełniaczy w postaci cukrów prostych. Napój ten może rozbudzić kubki smakowe dzieciaków, którym w ten sposób można przemycać porcję warzyw i owoców w ciągu dnia.

 

Trochę tropików

Świetne połączenie stanowi również marchewka ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy oraz kiwi. Powstałe tak słodko-kwaśne połączenie świetnie sprawdzi się o poranku jako energetyczny zastrzyk witamin na cały dzień!

Sok warzywny

Inną propozycją wartą uwagi, jest połączenie marchewki z burakiem oraz z natką pietruszki. Sok ten ma mnóstwo witamin, świetnie sprawdzi się w chwilach osłabienia organizmu oraz infekcji. Poprawia koloryt skóry oraz jej ukrwienie. Ponadto jest dietetyczny i sycący, dlatego też może stanowić zdrową przekąskę między posiłkami