Warzywa pakowanie próżniowe

Przechowywana żywność powinna być odpowiednio zapakowana, aby ograniczyć możliwość rozwijania się bakterii. Coraz większą popularnością cieszy się pakowanie próżniowe. O czym warto pamiętać? Przeczytaj poniżej.

Jak przygotować żywność przed pakowaniem?

Przez zapakowaniem żywności do worka foliowego lub pojemnika próżniowego należy odpowiednio ją przygotować. Jedzenie musi być świeże, oczyszczone, schłodzone i jak najlepiej wysuszone. Ten sposób pakowania pozwala na ograniczenie dostępu powietrza do żywności, które odpowiada za jego psucie. W przypadku pakowania próżniowego jedzenie wilgotne typu: mięso i ryby nie wysychają, a produkty takie jak kawa czy zioła nie tracą aromatu.

Pakowanie żywności

W co najlepiej zapakować żywność? Jeżeli chodzi o pakowanie próżniowe, najczęściej wykorzystuje się folie, worki plastikowe, zgrzewarki lub szklane pojemniki z pompką, która wypompowuje powietrze. Przed podjęciem decyzji o zakupie, zwróć uwagę na takie aspekty jak: odporność na uszkodzenia, podatność na zgrzewanie, przepuszczalność tlenu czy pary wodnej.

Jeżeli decydujesz się na pakowanie do folii, niezbędna będzie zgrzewarka. Odmierz kawałek folii i zgrzej jeden z brzegów, włóż do środka jedzenie, następnie drugą stronę folii włóż do urządzenia, które odessie tlen i zgrzeje całość. W ofertach sklepów dostępne są również gotowe worki do pakowania próżniowego. Wybierając folię lub woreczki zwróć uwagę na ich grubość. Im grubszy materiał, tym jest bardziej wytrzymały. Żeby zadbać o ekologię, warto jednak zainwestować w szklane pojemniki. Po zamknięciu pudełka, odsysamy z niego powietrze za pomocą dołączonej pompki.

Zarówno pojemniki próżniowe z pompką, zgrzewarki jak i urządzenia do pakowania próżniowego znajdziesz w ofercie sklepu Energia Zdrowia https://energiazdrowia.pl/

Żywność zapakowaną próżniowo możemy przechowywać w lodówce, zamrażarce czy w temperaturze pokojowej. Idealnie sprawdzi się podczas podróży z uwagi na szczelność i nie wydzielanie się zapachów.