Owocowe soki

Świeżo wyciskane soki z owoców, warzyw a także liści i nasion są bardzo bogate w najprzeróżniejsze składniki odżywcze, a przy tym posiadają niezwykłe właściwości lecznicze i dietetyczne. W tym artykule poznasz najważniejsze zalety świeżych napojów i dowiesz się, jak je pić, ale także i przeciwwskazania do spożywania takich soków.

Świeże soki – zalety

Świeżo wyciskane napoje z wysokiej jakości wyciskarki do soków z warzyw i owoców to ogromne bogactwo witamin i składników mineralnych. Ale nie mogą one całkowicie zastąpić  spożywania zdrowego jedzenia. Idealnie za to nadają się jako dodatek do prawidłowej, zdrowej i zróżnicowanej diety – na drugie śniadanie albo podwieczorek. Warto zauważyć, że odpowiednio przyrządzone posiadają dosłownie wszystkie wartości odżywcze, jakie znajdowały się wcześniej w produktach, z których zostały wytworzone. Płynna postać umożliwia w zaledwie 15-30 minut dostarczyć wszelkie minerały i witaminy do organizmu. Taka witaminowa bomba na pewno jest w stanie uzupełnić wszelkie ewentualne braki, ale nie tylko. Świeże soki zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy, a także oczyszczają ciało z nagromadzonych toksyn. Szklanka świeżego soku to zapotrzebowanie na jedną z pięciu niezbędnych porcji warzyw i owoców, jakie dziennie powinien spożywać każdy człowiek. Duża ilość składników odżywczych wpływa także bardzo dobrze na odporność i samopoczucie oraz nastrój. Warto zauważyć, że takie napoje są o wiele smaczniejsze od tych ze sklepów. Nawet nie lubiane warzywo w postaci płynnej smakuje o wiele lepiej. A dla poprawienia smaku można je mieszać z innymi produktami i zneutralizować nielubiany smak.

Zasady picia soków

Świeże soki są bardzo zdrowe, ale jak ze wszystkim, nie wolno z nimi przesadzać. Zaleca się spożywać maksymalnie jedną szklankę soku warzywnego lub owocowego w ciągu dnia. To około 200 ml. Warto jednak zauważyć, że co jakiś czas powinno się robić przerwy od soków. Ponadto najlepiej spożywać je między posiłkami i około 30-40 minut przed kolejnym posiłkiem. Dzięki temu składniki zostaną lepiej wchłonięte. Świeże soki powinno się wypić jak najszybciej po przyrządzeniu, ale powoli.

Umiar

Wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Kwasy zawarte w świeżych sokach polepszają trawienie i pobudzają jelita. Ale zbyt duża ich ilość może powodować nieprzyjemne dolegliwości. Napoje z owoców są bardzo kaloryczne – posiadają cukru, między innymi stymulują uwalnianie insuliny. Jeśli się odchudzasz, postaw na mniej kaloryczne surowce, tym bardziej, że soki sycą tylko na 30 minut. Nie powinno się nimi gasić pragnienia. A picie samych soków może prowadzić nawet do odwodnienia.