Owoce do wyciskarek

Zimą nasze myśli odchodzą od tego, by jeść zdrowo i niskokalorycznie. Mamy ochotę jeść posiłki obfite w tłuszcze i cukry. A wszystko dlatego, że dopada nas chandra spowodowana brakiem słońca i nieładną pogodą. W związku z tym nasza aktywność maleje.

Nie wolno zapominać by jeść owoce przez cały rok. Można jeść sałatki owocowe czy pić soki owocowe wyciśnięte przez wyciskarkę do soków i owoców . Każda pora roku obfituje w nieco inne plony, dlatego teraz kilka słów o owocach występujących zimą (oczywiście, wszystkie z nich spotkamy na półce sklepowej przez cały rok, jednak pamiętajmy – sezon na nie trwa właśnie zimą i są wtedy najlepsze):

Jabłka – dostępne są już od końca września do marca. Owoc ten świetnie sprawdza się w każdej postaci i mamy tutaj wiele sposobów by je przyrządzić. Można je upiec, zjeść na surowo czy dodać do soku owocowego.

Pomarańcze, grejpfruty czy mandarynki – na pewno z tymi owocami najbardziej kojarzy wam się sezon zimowy. Mają witaminę C, która jest istotna przy zimowej pogodzie, bowiem genialnie wzmacnia odporność.

Kiwi – co ciekawe, ten owoc posiada więcej witaminy C niż pomarańcze, zaleca się spożywanie nawet dwóch kiwi dziennie.

Jak przygotować sok z owoców występujących zimą?

Najlepiej zaopatrzyć się w wyciskarkę do warzyw i owoców, która jest w stanie wycisnąć sok nawet z listków mięty czy natki pietruszki. Co najważniejsze, wyciskarka do soków nie zrobi z naszego soku rozwodnionego roztworu, bowiem otrzymujemy pełnowartościowy produkt bogaty we wszelkie witaminy i minerały. Eksperci zalecają spożywanie co najmniej jednej szklanki dziennie takiego przygotowanego soku.

Przepis:
Tak naprawdę według swoich gustów możemy wyciskać soki z różnych owoców i je ze sobą mieszać. Przykładowe składniki:

  • 2 kiwi,
  • 3 jabłka,
  • 1 pomarańcz.

Więcej przpisów znajdą Państwo w arykule: https://www.womenshealth.pl/odzywianie/Zdrowie-w-plynie-przepisy-na-swieze-soki-i-koktajle,5660,1