kawa ziarnista

Picie herbaty, kofeinowych napojów bezalkoholowych i tych słodkich napojów energetycznychnie powinno cię zaskoczyć, że 90 procent z nas spożywa kofeinę w jakiejś formie lub każdego innego dnia. Czy to jest złe? Nie całkiem.

Ostatnie badania wykazały, że w szczególności kawa może zapobiegać chorobom takim jak udar i niektóre nowotwory, obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i otępienie oraz zwiększyć koncentrację i pamięć. Częściowo dlatego, że ziarna kawy są nasionami, przypomina nam National Institutes of Health (NIH), podobnie jak wszystkie nasiona, są one obciążone związkami ochronnymi.

Kawa jest zadziwiająco silną kolekcją związków biologicznie czynnych – powiedział Walter Willett z Harvard School of Public Health, informując w biuletynie National Institutes of Health.

Kofeina, łagodna stymulacja, również zapewnia korzyści: Jest związana z niższym ryzykiem choroby Alzheimera, na przykład. Ale jeśli chodzi o kofeinę, może to być zbyt wiele dobrych rzeczy. Ci, którzy badają słabsze efekty kofeiny wskazują na badania, które wskazują, że może to być niepokojące dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą i osteoporozą. Plus, kofeina może słabo oddziaływać z niektórymi popularnymi lekami i może pogłębiać bezsenność, lęk i zgagę.

Ułatwiłoby to, gdyby zawartość kofeiny znajdowała się na etykietach żywnościowych, dzięki czemu mogłabyś wiedzieć, czy przekroczyłeś poziom 300 mg, o czym mówią eksperci od zdrowia, to bezpieczna, umiarkowana ilość dziennie – ilość mieszcząca się w trzech filiżankach kawy, w zależności od tego, jak mocno ją zaparzasz.

Więc zanim włączasz ekspres do kawy lub złapiesz filiżankę z ulubionej kawiarni, oto kilka rzeczy, o których warto pamiętać.

kawa

Po pierwsze, złe wieści o kofeinie (i kawie)

Choć niskie lub umiarkowane dawki są na ogół bezpieczne, kofeina jest uzależniająca, a użytkownicy mogą się na nią uzależnić i trudno jest zrezygnować, a nawet zredukować. (W tym roku uzależnienie od kofeiny było nawet nazwane nowym zaburzeniem psychicznym.)

Oto, co musisz wiedzieć, jeśli masz wrażliwy żołądek

Kawa nie jest twoim przyjacielem, jeśli masz skłonność do zgagi. Kawa jest kwaśna i działa drażniąco na układ pokarmowy. Unikanie kawy w tym przypadku jest jedynym rozwiązaniem.

Kofeina nie jest twoim przyjacielem, jeśli masz kwaśny refluks. Kofeina wydaje się być główną winowajcą, odprężając zwieracz, który normalnie utrzymuje kwas żołądkowy przed przedostawaniem się do przełyku.

filiżanka kawy

Teraz dobra wiadomość o kofeinie (i oczywiście kawie)

Uważa się, że kofeina chroni przed wieloma problemami. Niektóre badania wykazały, że picie dużych ilości kawy powodują 4-8 razy mniejszą podatność na choroby Parkinsona, zgodnie z NIH National Institute of Neurological Disorders and Stroke – to jest najbardziej prawdopodobne z powodu kofeiny a nie wszelkich innych składników odżywczych w kawie.

Korzyści wynikające z picia kawy:

  • Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i otępienia. Kofeina w wieku 40 i 50 lat – trzy do pięciu filiżanek dziennie wydaje się zmniejszyć o 70 procent ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji w latach siedemdziesiątych. Inne badania wykazały, że regularne spożycie kofeiny może spowolnić tempo spadku funkcji poznawczych u osób starszych,
  • Kawa zmniejsza ryzyko samobójstwa. Badanie przeprowadzone w 2013 r. Przez Harvard’s School of Public Health wykazało, że ci, którzy pili od dwóch do trzech filiżanek kawy z kawą dziennie, zmniejszyli ryzyko samobójcze o 45 procent – być może dlatego, że działanie pobudzające kofeinę pomaga zwiększyć nastrój ludzi,
  • Kawa zmniejsza ryzyko udaru mózgu u starszych kobiet. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych w roku 2009 i szwedzkie badanie przeprowadzone w 2011 r. Wykazały, że starsze kobiety, które piją więcej niż filiżankę kawy kakaowej codziennie, mają o 20 do 25 procent mniejsze ryzyko udaru mózgu. Badanie szwedzkie w 2008 r. Wykazało podobny wynik u starszych mężczyzn.

Zatem odpowiadając na pytanie: czy warto pić kawę ziarnistą? odpowiedź jest tylko jedna – warto, ale jak z każda inną rzeczą – pić z umiarem! Na zdrowie.